“Last Christmas” er måske den største julesang af dem alle. Men findes der en version af Last Christmas, som er bedre end den Wham lavede i 1984?

Det kan lyde som en umulig opgave at hamle op med en af musikhistoriens største julesange, men det holder tilsyneladende ikke folk tilbage fra at gøre forsøget. Mange har igennem årene prøvet kræfter med “Last Christmas”, og det har givet et arkiv at helt elendige coverversioner. Og kun enkelte perler.

Så her er listen med alle de BEDSTE versioner af “Last Christmas”. Rangeret fra nummer 10 til nummer 1.

Og spørgsmålet er: Indtager Wham! mon førstepladsen? …eller er der en coverudgave af Last Christmas, som er bedre end originalen?

Nr. 10: Ariana Grande (2013)

Tilbage i 2013 udgav Ariana Grande en jule-ep med titlen “Christmas Kisses”. På den ligger fire julesange, bl.a. “Santa Baby”, som med tiden er blevet en moderne juleklassiker, og på selvsamme EP findes også en version af Whams klassiker “Last Christmas”.

Når Ariana Grande kaster sig over “Last Christmas” er det naturligvis på hendes sædvanlige poppede, lette R’n’B agtige måde, men det er ikke selve produktionen, som er det mest interessante. Det er derimod, at Ariana Grande har tilladt sig at nyfortolke teksten i sangen. Hun har beholdt omkvædet, men skrevet nogle nye vers til det ikoniske nummer.

Faktisk er det en helt ny tekst i versene, så sangen på den ene side lyder af Wham… og så slet ikke alligevel.

Nr. 9: Lars H.U.G. (2000)

En lang række danske kunstnere har i tidens løb kastet sig over “Last Christmas”. Nogle med mere held end andre.

I år 2000 indspillede Lars H.U.G. en version af “Last Christmas”. Det gjorde han under navnet “Lars Christmas H.U.G.” og i selskab med bandet “The Belltrees”. Julereferencerne er på plads, og Lars H.U.G. crooner Lars H.U.G. sig igennem nummeret og balancerer lige på grænsen af ren loungemusik med sin fortolkning af “Last Christmas”.

Bonusinfo: Den her udgave af sangen er i øvrigt senere brugt i filmen “Julefrokosten”, som tæller så store navne som Thure Lindhardt, Kim Bodnia og Søren Malling på rollelisten.

Nr. 8: Clean Bandit (2017)

Når nogle af tidens største hitmagere tager Whams ikoniske julesang under behandling, så bliver resultatet en skøn kombination af en up-to-date poplyd kombineret med en stor firsersang og så den fine detalje, at Clean Bandit har tænkt et instrument ind i sangen, som hverken er på originalen eller som bandet almindeligvis bruger: Violinen.

Clean Bandit er glade for det elektroniske univers, hvor alle lyde kan frembringes på computer, men strygerne her er ægte, og de klæder virkelig sangen flot. Især andet vers fungerer fremragende i denne live-indspilning for BBC.

Nr. 7: Carly Rae Jepsen (2015)

Du kender hende bedst for det gigantiske hit “Call Me Maybe”, som tog hele verden med storm i 2012. Carly Rae Jepsen laver pop med stort P, og det er næsten som om, at den i forvejen poppede juleklassiker fra Wham! bliver ENDNU mere poppet med Carly Rae Jepsen bag mikrofonen.

Så indstil ørerne på en tyggegummi version af den store julesang, og så læg mærke til det der “ba-da-da-da-da”-tema, som kører igennem sangen. Dét klæber sig hurtigt fast til hjernen.

Nr. 6: Rubber Band

Rubber Band er et dansk Beatles kopiband, som egentlig ikke tilfører musikken særligt meget nyt. Men de skal alligevel på listen, for de har lavet en udgave af “Last Christmas”, som tager sangen et helt nyt sted hen.

Rubber Band får nemlig “Last Christmas” til at lyde af Beatles, som jo var historisk set var mindst 20 år tidligere end Wham! Så det her er hvad der sker, hvis man tager en sang fra firserne, og spiller den som om, at den udkom i 1960’erne.

Nr. 5: Good Harvest (2016)

Ud af de absurd mange coverversioner, der findes af Last Christmas, er der dukket påfaldende få duetter op.

Netop en duet-udgave af Whams juleklassiker var det som det svenske band ‘Good Harvest’ sendte på gaden i 2016. Hvis navnet ikke ringer en klokke, så er det ingen skam, for det er ikke alverden de har udgivet indtil videre.

Good Harvest består af Hanna Enlöf and Ylva Eriksson fra Sverige, og de kan ikke fremvise meget mere en en EP og et enkelt album. Dertil kommer en række coverversioner af andres sange på Youtube, blandt andet en nordisk, fe-agtig udgave af “Last Christmas”

Nr. 4: Kissaway Trail

Der er noget skønt over de her versioner, som tager sangen i helt nye retninger. Udgaver hvor et band har taget en legendarisk sang, og gjort den til sin egen.

Så nu skal du få et indie-rock band fra Odense, som fortolker en sang, der på alle måder er langt fra deres normale univers. Det her band fik i nullerne rigtigt gode anmeldelser i udenlandske mediet, bl.a. The Guardian og musikmagasinet NME.  De er blevet sammenlignet med så fine navne som Arcade Fire, Flaming Lips og Sonic Youth.

Det bedste ved Kissaways Trails version af Last Christmas er versene. Her ligger forsangerens stemme virkelig fint oven på en bund af akustisk guitar. Det er meget stemningsfuldt.

Nr. 3: Taylor Swift

Tredjepladsen på listen går til en sangerinde, der har solgt over 40 millioner albums. Hun er en af vor tids største sangerinder og så stor en stjerne, at man kan finde hendes navn på listen over de “100 mest indflydelserige mennesker i verden”.

Hendes navn er Taylor Swift. I dag er hun en ret straigh-forward popsanger, men der var engang, hvor hendes musik lænede sig mere op af country-musikken. Det var i den periode, at hun lavede en coverversion af Last Christmas.

Nr. 2: Wham!

Det er næsten blasfemisk ikke at have originalen fra Wham! som nummer 1 på listen over versioner af “Last Christmas”, men inden du eksploderer af raseri, så læs lige hvorfor.

Året er 1984 og Wham! har allerede haft flere sange på toppen af hitlisterne. Med en julesang i baghånden ser det ud til, at George Michael og Andrew Ridgely kan krone et fantastisk år med at indtage den eftertragtede juleførsteplads i England.

Men sådan skal det ikke gå. For en anden julesang på tværs og tager førstepladsen for næsen af Wham! Den sang som stjæler årets mest eftertragtede førsteplads er Band Aids “Do They Know It’s Christmas?”.

Last Christmas kommer mange gange tilbage på hitlisten i England, men den ryger aldrig helt op på førstepladsen. Så skik følge eller land fly: Også på denne liste er Wham! kun nummer to…

Nr. 1: Versionen som slår originalen

Du kender hver en tone, hver eneste frasering og hvert et ord i Last Christmas. Du har hørt den til døde. Alligevel skal du lytte efter for at høre, at det er selvsamme sang, som indie-pop-bandet The xx har lavet en cover af.

For pludselig lyder juleklassikeren fra Wham! helt anderledes. Den er blevet en indadvendt, inderlig og indfølt. Måske en smule dyster, men også helt fantastisk og MEGET anderledes end originalen.

Luk øjnene, slap helt af i kroppen og hør efter om du er enig…!

Og den værste coverversion af dem alle

Hvis du virkelig har lyst til en migræneagtig hovedpine, så kast dig endelig over Whigfields udgave af nummeret, som er den værste coverversion, der nogensinde er lavet.

Der er meget, som er galt med den. Hvis du nu – mod bedre vidende – trykker ‘play’ herunder, så læg mærke til, hvordan hun tackler de høje toner i sangen. Dem har hun nemlig ikke stemmen til, så hun kompenserer for det manglende register ved at hæve stemmen. Som om hun tænker, at hvis hun råber lidt højere, så bliver tonerne måske også højere.

Sorry, Whigfield! “Saturday Night” var en fin lille popsang, men din version af “Last Christmas” er ikke rar. Virkelig ikke rar… så vær varsom, når du trykker ‘play’ herunder. Nu er du advaret!